Leven met dementie
Dementie en nu?
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenaandoeningen. De ziekte kenmerkt zich onder andere door een combinatie van symptomen waarbij de hersenen de informatie niet meer goed kunnen verwerken. Naast geheugenklachten kan dementie ervoor zorgen dat het uitvoeren van dagelijkse handelingen wordt verstoord. Ook worden plannen en organiseren moeilijker en kan er een karakterverandering plaatsvinden. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie.
Dementie is een progressieve ziekte. Het geheugen gaat steeds verder achteruit en het dagelijks leven raakt verder verstoord. Hierdoor is er na verloop van tijd steeds meer hulp, begeleiding en toezicht nodig, uiteindelijk vaak 24 uur per dag.
Hoe herkent u dementie?
De signalen van dementie zijn vaak lastig te herkennen. Vaak begint het met vergeetachtigheid of veranderend gedrag. We noemen dit ook wel het ‘niet-pluis gevoel’.
Bekende signalen die op dementie kunnen wijzen:
- Problemen met het geheugen en verwardheid. Denk aan het vergeten van sleutels en het herhaaldelijk vertellen van een verhaal;
- Problemen bij dagelijkse handelingen. Bijvoorbeeld moeite hebben met persoonlijke verzorging en omgaan met de administratie;
- Geen hulp willen aannemen en ontkennen dat er iets aan de hand is;
- Veranderingen in het gedrag en karakter.
Klik voor meer informatie
Klik en doe de geheugentest
Klik voor een video met uitleg over de symptomen en een signalenkaart
Twijfelt u of u dementie hebt?
Het is belangrijk dat signalen van dementie serieus worden genomen. Twijfelt u of u dementie hebt? Of denkt u dat een naaste dementie heeft? Neem contact op met de huisarts en bespreek uw zorgen. Daarna kan een eventuele diagnose worden gesteld en kunnen passende zorg en ondersteuning worden ingezet.
Zodra u de diagnose dementie hebt gekregen, wordt u door de specialist of de huisarts aangemeld bij de zorgtrajectbegeleiding. Lees meer over zorgtrajectbegeleiding
Omgaan met dementie
Leven met dementie kan lastig zijn. Er zijn veel mogelijkheden en initiatieven die helpen om uw leven te blijven invullen op een manier die bij u past.
Informatie
Dementie is een steeds bekender begrip in onze samenleving. Dat betekent dat er ook steeds meer informatie over dementie te vinden is. Dat is fijn en tegelijkertijd ook lastig, want waar kunt u het beste terecht voor welke vraag? Op de informatiepagina delen wij een overzicht met de meest handige en betrouwbare informatie.
Hulpmiddelen
Bij het leven met dementie komen veel (zorg)vragen en uitdagingen kijken. Denk aan het vinden van een fijn dagritme en het zorgen voor veiligheid in huis. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die u helpen om het leven met dementie voor u en uw naaste(n) zo comfortabel mogelijk te maken.
Lees meer over Hulpmiddelen
Ontmoeten
Sociaal contact is fijn en belangrijk in alle fases van het leven. Ook in het leven met dementie is het prettig om anderen te ontmoeten. In regio Eindhoven wordt veel georganiseerd om de ontmoeting tussen mensen met dementie te stimuleren.
Lees meer op de pagina Ontmoeten
Mantelzorg
De mantelzorger vervult een belangrijke rol in de ondersteuning en zorg van degene met dementie. Dat is niet altijd even makkelijk. Naast de zorgtaken, heeft de mantelzorger ook nog een eigen leven met bijvoorbeeld een baan, partner en kinderen. Daarom is het belangrijk om als mantelzorger goed voor uzelf te blijven zorgen en op tijd om hulp te vragen.
Lees meer over Mantelzorg
Dementie op jonge leeftijd
Dementie komt niet alleen voor op latere leeftijd. Ook op jonge(re) leeftijd kan iemand dementie krijgen. Vaak zorgt dit voor andere (zorg)vragen en uitdagingen, omdat iemand bijvoorbeeld nog werkt en een (jong) gezin en (groot) sociaal netwerk heeft.
Lees meer over dementie op jonge leeftijd
Dementie en een migratieachtergrond
Eén op de tien mensen met dementie heeft een migratieachtergrond. Vaak gaat het om mensen die de Nederlandse taal niet (goed) spreken, wat het leven met dementie extra lastig maakt. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om naar de huisarts te gaan. Daarnaast zijn er vaak grote cultuurverschillen die een invloed hebben op het leven met dementie.
Lees meer over dementie en een migratieachtergrond