Voor professionals

Professionals

Om mensen met dementie en hun naasten passende zorg en ondersteuning te kunnen bieden, is het belangrijk dat we goed met elkaar samenwerken in de regio. Het Netwerk Dementie Eindhoven e.o. faciliteert de samenwerking met betrokken partijen zoals ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, thuiszorgorganisaties, verpleeghuizen, gemeenten en welzijnsorganisaties. De zorgtrajectbegeleiders vormen als het ware de spin in het web en de schakel tussen de diverse partijen en de cliënt. Zo vervullen we allemaal een waardevolle rol in de ondersteuning en zorg voor mensen met dementie en hun naasten.

Diagnostiek en expertise bij (een vermoeden van) dementie

Het streven is om cliënten zo vroeg mogelijk van diagnose en passende zorg te voorzien.
Wanneer er sprake is van (een vermoeden van) dementie, stelt de (huis)arts vaak zelf een diagnose. Soms is er behoefte aan aanvullende expertise. In de Regionale Transmurale Afspraak (RTA) Zuidoost-Brabant vind je meer informatie over de afstemming van het beleid rond diagnostiek, behandeling en begeleiding van dementie in de 1e, 2e en 3e lijn. De RTA helpt bij het stellen van de diagnose of het doorverwijzen naar de juiste partner in het netwerk.

Na de diagnose worden cliënten door de (huis)arts, geriater of specialist ouderengeneeskunde aangemeld voor zorgtrajectbegeleider. Meer informatie over de actuele wachttijd vind je hier.

Direct contact leggen met de beschikbare teams? Dat kan hier.

MCI

Mild Cognitive Impairment (MCI) – of in het Nederlands: ‘Milde Cognitieve Stoornis’ – is een aandoening waarbij mensen geheugenproblemen ervaren. Hoewel de klachten van MCI op een milde vorm van dementie lijken, is het geen dementie. Mensen met MCI functioneren nagenoeg normaal in het dagelijks leven, maar kunnen wel tegen problemen aanlopen.

Mensen met MCI hebben ook recht op een zorgtrajectbegeleider van het Netwerk Dementie Eindhoven e.o.

    Crisisprotocol

    Iemand met dementie kan vaak lang thuis wonen met de juiste zorg en ondersteuning. In het geval van een noodsituatie kan er worden besloten over te gaan tot een crisisopname. In Zuidoost-Brabant hebben we hiervoor een crisisprotocol ontwikkeld. Dit protocol helpt om de crisisopname zo goed en prettig mogelijk te laten verlopen. 

    In dit artikel vertellen Jeannette Telder, regisseur Netwerk Dementie Eindhoven e.o. en Serge Roufs, specialist ouderengeneeskunde, over het zoveel mogelijk voorkomen van crisisopnames.

    Scholing

    Na indiensttreding volgen alle zorgtrajectbegeleiders de incompany opleiding casemanagement dementie aan de HAN University of Applied Sciences. De opleiding en/of modules zijn ook beschikbaar voor andere zorgverleners. Neem hiervoor contact op met de regisseur van het netwerk. De eerstvolgende opleiding start in november 2025.

    Binnen het Netwerk Dementie Eindhoven e.o. worden regelmatig bijscholingen georganiseerd. De geriaters van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven geven twee keer per jaar een bijscholing aan de zorgtrajectbegeleiders. Daarnaast biedt het Netwerk Palliatieve Zorg regelmatig trainingen aan. De scholingen worden opgenomen in de jaarlijkse scholingsagenda die bestaat uit zes tot tien scholingsmomenten. Hierdoor blijft de kennis van de zorgtrajectbegeleiders up-to-date.

    Heb je een vraag of idee of wil je in contact komen met het netwerk?

    Stuur dan een mail naar het netwerk via info@netwerk-dementie.nl